Ibland kommer ett nyhetsbrev från ”Doktorn.com” i min mejlbox. Det är en Internetsajt som sponsras av bl.a läkemedelsindustrin. Förr var jag ivrig läsare av denna sida men idag läser jag den med stor skepsis. Jag har insett att det i stort sett bara går ut på att trycka ner symptomen av olika sjukdomstillstånd, mycket sällan om att söka orsaker, bota eller lindra dem på ett naturligt sätt.

Idag kom ett inlägg om Rosacea, det som jag själv var drabbad av. Där säger man att det är en obotlig sjukdom och det kan jag i viss mån hålla med om då det kan blossa upp om det triggas igång på något sätt.

Jag har lyckats hålla mina symptom på Rosacea på avstånd sedan jag slutade med komjölksprodukter och gluten. Hur är detta möjligt? Svaret är att komjölken, (som är till för kalvarna) innehåller ämnen vilka triggar immunförsvaret och kan påverka flera idag kända sjukdomstillstånd varav Rosacea är ett av dem. Andra är Reumatism, MS, Artros. Psoriasis, cancer i bl.a prostata o bröst, IBS o andra magbesvär, hudbesvär, akne, öroninflammationer, bihåleinflammationer mm mm. Listan kan göras lång. Man ser idag människor speciellt i åldern 30 år o uppåt med rödbrusiga kinder o näsa vilket är ett typiskt tecken på att dessa inte borde dricka mjölk o äta ost mm. Det är ofta kring 30 års åldern som kroppen börjar säga ifrån och symptomen kommer. Man märker det knappast i början, sminkar över det o lever vidare. Senare kommer andra symptom, (om de inte redan kommit) som magbesvär, ledvärk o trötthet. Det är mjölkproteinet i mjölken som ger besvären, Kasein A1. I getmjölk o fårmjölk samt hos vissa fjällkor finns en annan form av mjölkprotein, Kasein A2. Denna variant är mer lik människans modersmjölk o tåls ofta bättre av de flesta men inte alla.

Gluten spelar också en stor roll vid nämnda sjukdomar o besvär. Gliadin är ett gift som sädeskornet skyddar sej med och detta gift påfrestar vårt tarmsystem och gör att immunförsvaret trycks ner. Svenskar är bröd, pasta o pizza-älskare. Pasta äts idag oftare än potatis och magbesvären frodas. Magkatarr, orolig mage som bubblar o bråkar, avföring som är hård eller lös, IBS, tarmkatarr, hemorrojder, mm. Det är besvär som ökat enormt idag. Fler får diagnosen Celiaki- glutenintolerans men man vet att de tester som finns kan slå fel  att betydligt fler människor kan ha glutenintollerans. För att inte tala om diabetes- ett symptom på ett för högt kolhydratintag men även ett skadat immunförsvar. Kroppen orkar inte stå emot attacken av felaktig kost. Cancer är idag så vanligt att ingen numera inte känner någon som drabbats. Flera avlider av det. Andra kämpar med cellgifter o strålbehandlingar som ger skador för livet.

Och allt detta bara för att man äter fel.

Vad får man äta då, tänker många med en suck. Svaret är allt mjölkfritt o glutenfritt. Idag finns det ett stort utbud av glutenfria alternativ bland annat pasta, bröd, fikabröd, flingor mm. Hyllorna med glutenfritt i butikerna har blivit större. Mjölkersättning finns det gott om, som t.ex mandelmjölk (min favorit) ,havremjölk, sojamjölk, (bör man inte använda som enda alternativ), rismjölk, cremefraiche på havre, havregrädde med flera, många även ekologiska. Det finns mjölkproteinfritt smör men inte på hyllan i butiken. Det brukar gå bra att beställa  av mejeriansvarig. Arla 100% Smör heter det, en liten hink som innehåller 1,8kg. Osaltat och stenhårt om man har det i kylen. Därför har jag alltid en burk på köksbänken och saltar med några korn av flingsalt. Det är bra att steka i då det inte bränner eftersom inget protein finns i smöret. Ännu bättre att steka i är kokosfett som tål högre temperaturer än annat fett. Därmed bildas inte lika lätt de farliga ämnen som antas vara cancerframkallande men håll inte alltför hög temperatur ändå. Hög temperatur vid tillagningen producerar ämnen som är cancerframkallande, akrylamider (bildas i stärkelserika livsmedel) och heterocykliska aminer (som bildas i kött).

Det bästa glutenfria o mjölkfria brödet bakar man själv. Jag köpte en bok förra året ”Nytt Bröd” som innehåller många bra glutenfria recept, flera bröd har även ett lågt innehåll av kolhydrater o innehåller inte mjölk. Man kan byta ut mjölk mot t.ex havregrädde eller havremjölk som passar bra i just bröd.

Om Du har något av ovanstående besvär eller har andra besvär som att Du känner dej tröttare, har gått upp i vikt, är mer nedstämd, är ofta sjuk- TESTA att utesluta ALLA mjölkprodukter o mat med gluten under en månad. Du bör då märka någon positiv förändring under dessa fyra veckor. Om du gör det, fortsätt! Det blir bara bättre o bättre, jag lovar.

Se även tidigare inlägg-  *Mjölk o gluten, hur nyttigt egentligen
*Mjölk, vi klarar oss utan, *Vete, rena giftet, *Positiva effekter av mjölk o glutenfri kost,

cow_sm220140508-211947.jpgNytt bröd

 

Annonser