Björklöv och maskros, nu plockas det och torkas i torkapparaten. Vinterns ört-te måste skördas nu. Hallonblad och daggkåpa ligger också på listan nu.

Björklövs-te dricks som en kur i en vecka, exempelvis om man önskar detoxa eller mot urinvägsbesvär och då gärna i kombination med Rölleka, Maskros och Gullris.

Fakta om Maskros:

Tillhör korgblommiga växter och är mycket allmän i hela Sverige

Användbara växtdelar

Maskrosens blommor, blad och rot

Aktiva växtämnen

Bitterämnet taraxacin, kolin, organiska syror, kalium, kalcium, zink, järn, A-, B- och C-vitamin, eterisk olja, garvämnen, slemämnen, pektin, kolhydrater

Medicinsk användning

Behandling vid problem med lever och galla. Ökar gallproduktionen för nedbryting av fett och ger stöd till dålig matsmältning. Utrensningskurer och urindrivande medel. 

Fakta om Björk:

Förekomst

Allmän i hela Sverige och Europa i flera arter; vårtbjörk, glasbjörk och dvärgbjörk. Vanligast i Lappland är glas- och dvärgbjörken.

Användbara växtdelar

Björkens löv, bark och sav. För bästa näringsinnehåll plockas bladen helst före midsommar 

Aktiva växtämnen

Flavonoider, saponiner, eterisk olja, garvämnen, C-vitamin, mineraler bland annat kalium

Medicinsk användning

Milt urin- och svettdrivande. Underlättar vid blåskatarr och urinvägsinfektion samt balanserar urinens surhetsgrad. Renande kur och stimulans av njurfunktionen. Antiinflammatorisk och bakteriedödande verkan. 

Giftighet

Långvarig användning av stora mängder av björklöv kan irritera lever och njurar på grund av innehållet saponiner och garvämnen.