Hjärnan är ett organ som inte fungerar rätt om man äter fel. Det märks speciellt om man har en neuropsykiatrisk sjukdom, ADHD, Autism , annan psykisk sjukdom eller liknande.
Känsligheten för vissa ämnen i maten är högre hos de personerna.
En bok som tar upp ämnet är ”Mat för barn med Autism & ADHD-därför fungerar en diet utan mjölk och gluten” av Annika Röed.
Boken kan vara läsvärd för alla som har barn och innehåller flera bra recept. Man ser ju hur socker nästan blir en drog för många människor. Sockerberoende är likvärdigt med beroende av heroin och triggar samma delar i hjärnan.
Barn vänjer sig snabbt vid godis och annat sött.
Idag ökar diagnoser som ADHD och andra bokstavsdiagnoser.
Varför tänker man inte på hur maten påverkar? En titt i kundvagnarna i butiken bevisar att det gör man nog inte alltid. Skolresultaten sjunker men det är nog inte bara skolan och lärarnas fel.
Ett av mina barn hade koncentrationsproblem vilket förbättrades märkbart när vi tog bort socker i hans kost.
Boken finns hos Bokus.com
Artikel ur Dagens Medicin
26 februari, 2014 at 23:23
Ps: har du läst boken?
26 februari, 2014 at 23:21
Hej Sanna
Tack för rättelsen ang neuropsykiatriska sjukdomar.
Jag tror nog att sockerberoende startar i småbarnsåren, många barn börjar få lördagsgodis kring 3 år o så finns socker dolt i mycket av maten, bröd mm. Jag har själv barn som varit hyperaktiva men efter neddragning/borttagning av socker lyckades vi få ordning på det o det blev bättre i skolan. Jag har även en äldre dotter med en psykisk sjukdom som mår mycket bättre av en glutenfri, mjölkfri o sockerfri kost. Hon behöver nu mindre mediciner och klarar livet bättre. Det behöver heller inte bli dyrare om man som vi gör, bakar själv, lagar mat från grunden. Vitkål o morötter är bra o billig mat. Frysta ärter o broccoli blir fina soppor mm. Gratäng på broccoli, så gott! Havregrädde på en liters pack är billigare än vanlig grädde.
Det har tvärtom faktiskt blivit billigare med maten för vi gör storkok o fryser in mycket mera nu. Och hela familjen mår bättre.
Ha de bra!
Kram, Dooriz