Godaste tomatsoppan gör man på 5 minuter.
Den innehåller mycket nyttigheter och passar in i grupperna IFD-mat, GI-mat och LCHF. IFD maten har en inflammationsdämpande och läkande förmåga. Tomatens lykopen, lökens, persiljans och gurkmejans antioxidanteroch kokosoljans välgörande egenskaper bidrar till att soppan blir en riktig hälsosoppa. Ät den gärna 1-2 gånger i veckan.

Recept 2-3 personer
1 förpackning Ekologisk krossad tomat, jag valde Änglamark.
1dl vatten
1 stor lök eller två små
2 tsk ekologisk grönsaksbuljongpulver (eller en bit av en tärning)
3-4 msk Kokosolja Virgin,
1/2 tsk (eller mer) Gurkmeja, persilja.

Hacka löken, lägg i en del av kokosoljan värm löken i den på svag värme. Tillsätt vatten. Låt koka upp. löken ska vara lite lätt krispig. Häll över tomaten och allt utom persiljan.
Värm bara upp lätt, koka inte. Lägg i resten av kokosoljan som får smälta, rör om.
Klipp över persilja när soppan hällts upp.
Tips: Om du gillar rå lök, strö över lite 🙂

Lök är en nära släkting till vitlök. Lök är full av antioxidanter, bidrar till att förebygga cancer, i synnerhet magcancer, ”tunnar ut blodet”, det vill säga motverkar proppbildning, och höjer mängden gynnsamt HDL – kolesterol i blodet. Röd och gul lök är det livsmedel som är rikast på quercetin, en berömd antioxidant som avaktiverar cancerorsakande ämnen, hämmar enzym som gynnar cancertillväxt och motverkar inflammationer, bakterier, svamp och virus.

Quercetin hindrar också det skadliga LDL – kolesterolet från att bli toxiskt och angripa artärerna. I undersökningar har lök visat sig beröva vissa fetter, t.ex. smör, förmågan att starta bildandet av blodklumpar som kan täppa till artärer.

Tomater är utan konkurrens den rikaste och praktiskt taget den enda pålitliga källan till en märklig antioxidant, lykopen. Aprikoser innehåller en aning. Tyska försök visar att lykopen utplånar vissa fria radikaler ännu effektivare än det berömda betekarotenet.

Forskningsresultat tyder på att lykopen bevarar mental och fysisk funktion hos äldre. Hög nivå av lykopen i blodet skyddar också mot cancer i bukspottkörteln och livmoderhalsen. I en Italiensk undersökning visade det sig att de som åt mest färska tomater också löper hälften så stor risk att drabbas av cancer i matsmältningssystemet – munhålan, svalget, matstrupen, magen, tjocktarmen och ändtarmen – än de som åt minst. Lykopen förstörs inte när man tillagar eller konserverar tomater.

20130611-193642.jpg

Annons