I Sverige skiner solen bara en del av året och vi får mest D-vitamin från solen på sommaren då det bildas när solen träffar hudens yta. Användandet av solskyddsmedel har gjort att vi får i mindre av vitaminet och det fakta att vi även äter väldigt lite fet fisk, som innehåller en del D-vitamin, gör också att vi vanligtvis inte får i oss tillräckligt hög dos som behövs för kroppens alla funktioner. På vintern får vi i oss alldeles för lite och det är svårt att få rätt dos genom maten. Kosttillskott är ett bra alternativ och kan köpas på Hälsokosten eller Apoteket. Bäst är de som kommer från en naturlig källa. Man ser en ökande trend till att köpa D-vitamin för det är ofta slut på vitaminet i butikerna.
Bland annat benstommen, immunförsvaret och hormonsystemet behöver vitamin D. Man misstänker att även depressioner och problem med inlärning kan bero på D-vitamin brist. Likaså ser man ett samband med den ökande cancerfrekvensen. Äldre har så gott som alltid brist då de inte vistas ute med bar hud lika ofta samt att det blir svårare att ta upp D-vitamin ju äldre man blir varför äldre bör ta tillskott året om.

Vi började äta D-vitamin när svininfluensan gick i landet och vi ville inte vaccinera oss men vi fick tips om att D-vitamin stärker immunförsvaret. Forskare i USA hade sett ett tydligt samband på dåligt immunförsvar och D-vitaminbrist.
När man söker på Internet på orden D vitamin eller D vitaminbrist finns det mycket att läsa i ämnet.

Nu har vi ätit D vitamin i ett par år och sett att vi är friskare än vad vi tidigare var under de perioder förkylningar och influensa gick på hösten och vintern. Vi har även kompletterat med Magnesium som samarbetar med D-vitamin. Viktigt för bland annat muskler, hjärta samt även immunförsvaret. Mer fakta om Magnesium om man söker på magnesium eller magnesiumbrist.

Urklipp från Kostdoktorns sida:

Hur du får i dig D-vitamin

I praktiken finns två bra val:

  • Regelbunden stark sol
  • Tillskott

Mer detaljerad lista, vanligt förekommande råd:

  1. Sola, 15-30 min i stark sol – Med gott om bar hud(utan solskydd), men utan att bränna dig såklart. Mycket effektivt: ger femdubbla dagsbehovet / minst 10 000 E. Fungerar i Sverige bara ordentligt timmarna mitt på dagen maj – augusti. Så det räcker inte hela året om du inte regelbundet åker på semester söderut. Enkel tumregel: solen måste upp minst 45 grader över horisonten (så att din skugga är kortare än du) för effektiv D-vitaminbildning. Annars filtreras nästan all UVB-strålning bort i atmosfären.
  2. Ät fet fisk -Bra tillskott, men du behöver runt 350 gram fisk om dagen för 2 000 E, i bästa fall. Konserverad i burk ger mindre.
  3. Ät ägg –Du behöver 35 ägg om dagen för 2 000 E.
  4. Drick lättmjölk / ät margarin med tillsatt D-vitamin –Du behöver 13 liter lättmjölk eller ett knappt kilo margarin per dag för 2 000 E.
  5. Kosttillskott – Effektiv sätt att få i sig D-vitamin. Men äldre tillskott har oftast väldigt små doser, som 400 E. Det finns bra märken med 2000 E, se nedan.

D-vitamintillskott. Vad och hur mycket?

Förslag på lagom dos (vid solbrist):

  • Vuxna: 2 000 – 4 000 E dagligen (vissa rekommenderar än mer)
  • Barn under 10 år: 1 000 E dagligen

Ibland skrivs mängden i mikrogram (µg). 1 µg D-vitamin = 40 E.
2000 E motsvarar alltså 50 µg.

Exakt vilken dos är bäst för dig som vuxen? Förslagsvis: om du är en stor man, ta 4000 E per dag. Om du är en liten kvinna så räcker 2000 E antagligen långt, men 4000 E skadar inte.

En Länk till lite om D-vitamin
Om Magnesium och kalcium