Yoga- Energigivande träningsform för alla åldrar, utan dyra tillbehör och redskap. Längst ner finns länkar till bra yoga sidor för mer inspiration.

Jag har börjat på yoga igen, efter några års uppehåll. Idag har jag träningsvärk 😛 men det känns ok för jag vet att det ger sej efter några gånger. Än så länge har jag bara ett pass i veckan men har även bokat in ett gympa-pass i grupp för att få två träningsdagar i veckan, målet är tre-fyra pass.
Inser att jag bara klarar gruppträning än så länge då enskild träning kräver självdisciplin, något jag har lite brist på just nu.
Yoga är lagom träning med mycket stretching samt styrketräning där kroppen genom olika ställningar tränas i balans och styrka. Yoga betyder förena/balans – tankens, kroppens och själens förening.
Koncentrationen är viktig, liksom andningen, men det är inget man fokuserar på alltför mycket i början då det kommer med tiden.
Alla pass avslutas med en avslappningsövning. Denna är en viktig del då man varvar ner och kroppen får lite vila. Att lära sej avslappning kan vara bra om man har svårt att somna.
Alla yoga-övningar kan praktiseras hemma och på resa. Man bör ha en yogamatta men det finns tunnare mattor som lätt går ner i packningen om man reser mycket. Mitt tips för den som är intresserad av att börja med yoga, Gå med i en grupp och lär dej övningarna. Att försöka själv med hjälp av dvd eller böcker kan göra att man missar viktiga delar. Det finns även vissa övningar man kan göra vid datorn. Stillasittande skadar kroppen i längden men med lite yoga kan man motverka framtida problem.

När man är nybörjare i Yoga och börjar i en grupp så kan man tycka att det är enormt jobbigt att hänga med i alla rörelser. Var lugn! Efter några gånger hänger man med så ge inte upp!! Jag kan ibland vara borta en eller flera veckor men så kommer jag igen och det är alltid lika skönt att börja om. Jag har sett att det kommer och går personer i grupperna lite för ofta. Det verkar som man snabbt ger upp men lyd mitt råd. Man måste vara med minst 4-5 gånger innan man känner av att det gör nytta och JA, det är jobbigt i början men gör rörelserna i din egen takt. Man behöver inte jobba hårt från början. Det är oftast anledningen till att flera slutar så snabbt, att man tar i för hårt.

Yoga ska man sakta bygga upp, och det får ta tid. Var noga med att dricka före och efter träningen. Man ska inte träna direkt efter att man ätit.
En timme innan ett yogapass brukar jag äta min ”Yogagröt”, Recept yogagröt

Tränar man vintertid så var noga med D-vitamin och Magnesium-tillskott men även Zink Tre viktiga ämnen som dels hjälper immunförsvar och hormonsystem samt att magnesium är bra för musklerna. Muskelvärk och sendrag motverkas om man äter magnesium.

Se dessa inlägg i bloggen. *D-vitamin
Om Zink- supermineralet

En bra bok från Bokus med Yogaövningar: Träna Yoga på egen hand

YouTube Film med De Fem Tibetanerna– 5 övningar som ska utförs 21 gånger/övning men i början gör man ett mindre antal repetitioner.

Läs mer om De 5 Tibetanerna
Se även Yoga-övningar vid datorn
Wikipedia, Om Yoga

20121001-114228.jpg