Vi har en vegetarian i släkten och ibland måste man hitta vegetariska alternativ som passar tillfället. Vid en träff skulle det bjudas på varmkorv. Finns det vegetariska korvar? Jo det finns. Sojakorvar har man hört om men nu är det quorn som gäller. En odlad svampmycel som jäser i stora tankar och av det gör man bland annat, just det, korv. Det är magert, proteinrikt, har låg halt av mättat fett, kolesterolfritt och fiberrikt. Låter väldigt fint. Det ultimata livsmedlet? Njae, det kan ju diskuteras. I innehållsförteckningen står följande:
INGREDIENSER
Svampprotein (47%), Rehydrerad Äggvita Från Frigående Höns, Veteprotein (Vetemjöl, Veteprotein, Vetestärkelse), Skorpor (Brödsmulor [Vetemjöl, Salt, Jäst]), Lök, Rapsolja, Smakämnen, Stabiliseringsmedel (Natriumalginat, Kalciumklorid, Pektin), Tapiokastärkelse, Ärtfiber, Mjölkprotein.

Jag tror inte att man bör äta denna ”korv” alltför ofta men det gäller ju alla former av korv.

Men, Quornkorven kanske ändå är ett bättre alternativ än den vanliga korven?? Men inte lämplig för de som undviker gluten och mjölkproteiner.

Men hur är det då med den ”vanliga” korven? Man har sett i undersökningar en viss ökning av cancer hos personer som äter mycket charkprodukter. Bukspottkörtelcancer samt mag/tarmcancer är de som misstänks ha ett samband med högre konsumtion av vissa charkvaror.
I en studie ökade risken för bukspottkörtelcancer med nästan 20 procent för varje 50 gram processat kött en person äter per dag. Det motsvarar ungefär en varmkorv. Det innebär att den som äter fem varmkorvar per dag fördubblar risken att drabbas. Denna cancerform är än så länge inte så vanlig, men den har ökat de senaste åren.

Vad ska man äta?! Vad törs man äta??
Mera grönsaker, fisk, kyckling, bär och lite frukt samt lite kött ibland, helst viltkött eller kött från naturbetande boskap. Grönsaker har en skyddande effekt, innehåller antioxidanter och väljer man ekologiskt i större utsträckning så slipper man bekämpningsmedlen. I Sverige har vi regelbundna kontroller av frukt och grönt och partier med för höga halter av bekämpningsmedel rensas ut. Vi kan därför mestadels även äta de icke ekologiska alternativen.
Två produkter där man helst bör välja ekologiskt är paprika och vindruvor. Just dessa två har de högsta halterna av bekämpningsmedel. I vindruvor har man hittat upp till 26 olika rester av bekämpningsmedel. Vindruvor bör ej ges till barn om de inte är ekologiska.

Länk till rapport om vindruvor
Bekämningsmedel i frukt o grönt

20120415-103932.jpg

20120415-104638.jpg
Ett gott recept, Klipp ur senaste nr av Expressens LCHF tidning, välj ekologiska paprikor