Gurkmeja har länge ansetts bota eller förebygga sjukdomar, inflammationer och nu även Alzeimers.
Gurkmejan har flera egenskaper som kan vara nyttiga. Den är en mycket kraftig antioxidant. Antioxidanter ger skydd mot fria radikaler, de instabila syremolekyler som kan skada celler och viktiga molekyler i kroppen.
Gurkmejan är billig, lätt att få tag i och ofarlig för människan även i stora mängder. I det indiska köket är den ett måste, en genomsnittlig indier äter 80–200 milligram om dagen. Man upptäckte vid en undersökning att förekomsten av Alzheimers bland äldre i Indien var fyra gånger lägre än i USA.
En matsked om dagen anses vara ofarligt men det kan nog räcka med en eller ett par teskedar.
Gurkmeja kan vara bra mot:
 • Alzheimer och demens (eftersom den motverkar hjärnans åldrande)
 • sjukdomar i lungor och lever
 • ledgångsreumatism
 • övervikt
 • diabetes
 • hjärt-/kärlsjukdomar
 • magbesvär

Gurkmejan har också visat sig hämma tillväxten av flera typer av cancer, däribland:

 • prostatacancer
 • bröstcancer
 • pancreascancer (cancer i bukspottkörteln)
 • lungcancer
 • hudcancer

Information: Gurkmeja ingår i familjen ingefärsväxter och heter Curcuma longa på latin. Det är en flerårig ört med kraftig jordstam, som innehåller färgämnet curcumin. Den torkade jordstammen används både för att färga växter och bakverk. Den är också en viktig beståndsdel i curry. Den härstammar från tropiska delar av Asien och odlas bland annat i Indien, i Kina och på Java. Inom folkmedicinen har den bland annat använts för att bota inflammatoriska åkommor.

Länkar till mera info; Nyfiken Vital SVTIMG_6101

Image