Vinbären börjar mogna! Svarta vinbär innehåller mycket vitaminer och mineraler. De är utmärkta att frysa in och kan läggas otinade i filen eller på gröten. En kanna vatten med frysta vinbär är en bra måltidsdryck. Pröva även vinbär i kolsyrat vatten, det blir ännu godare.
Har du inte egna bär sätt ut annons om att du vill plocka någons buskar. Det finns alltför många vinbärsbuskar idag där bären bara blir fågelmat. Årets skörd blev något sämre p.g.a kylan och regnet. Svarta vinbär innehåller en antioxidant som kallas antiocyaniner. I en studie visade sig ett preparat med antocyaniner motverka kroniska inflammationer. Preparatet testades i en placebo kontrollerad studie. Antocyaninerna var framställda från blåbär och svarta vinbär. Vidare har man sett att ämnet kan ge sej på cancerceller utan att skada de friska cellerna. Andra bär som innehåller mycket av detta ämne är blåbär, aroniabär, tranbär och kråkbär men det finns även en hel i alla bär med kraftigare färg som t.ex. körsbär, hallon, björnbär, jordgubbar och hjortron. Finländska forskare gav patienter med hjärt o kärlsjukdom en kost med blåbär varje dag vilket förbättrade deras hälsotillstånd efter en kort tid.

Svarta Vinbär, näringsvärde/100 G

Energi 323 kJ
Energi 77 kcal
Protein 1 g
Fett 1,3 g
Mättade fettsyror 0,2 g
Kolhydrater 12 g
Fibrer 7 g
C-vitamin 150 mg
D-vitamin 0 mcg
Folat 21 mcg
Järn 0,7 mg
Zink 0,3 mg
Kalcium 70 mg
Näringsinformationen kommer från Livsmedelsverkets livsmedeldatabas, version 2012-01-26

Bifogar en bild ur tidningen ”Hälsa”

20120720-164220.jpg