Fikastunden, en så otroligt viktig stund på dagen. Här slinker ofta en kanelbulle ner och för många ger den ju som bekant, även en bulle på magen, ganska rejäl ibland. Men vad ska man göra då? Vilka alternativ finns? För visst vill man ibland ha något till kaffet eller tekoppen för det mesta.

När det gäller bullen så kan man prata om kanel, den som gör hela bullen egentligen. Kanelsmaken är så speciell och ingen annan smaktillsats kommer ens nära, så vitt jag vet.

Ett tips på alternativfika är att skära upp ett äpple i klyftor, strö med kanel och äta några klyftor till fikat eller som mellanmål. Uppskattas även av barn. Kanel håller blodsockret på en lagom nivå då det reglerar insulinet och är därför bra att äta om man har diabetes. Kanel kan strös på fil och gröt och även användas i matlagningen. Testa att krydda i maten med kanel. Inom Indisk matlagning används ofta kanel. Kanel i kaffet är också värt att pröva. Det blir en ny smakupplevelse.

Kanel är ju inte bara gott, det är nyttigt också. I en lagom liten mängd, för som så mycket annat, så bör man inte överdosera. Den vanliga kanelen kan man ta högst en halv tesked om dagen, som vuxen, och då det är normalt ingen fara för överdosering. Barn bör få minimalt med vanlig kanel. Ämnet i kanel heter kumarin och om man överdoserar under lång tid kan det ge skador på levern. Om man råkar ta mer än en halv tesked någon gång så är det ingen fara.

Den giftria kanelen heter Cassiakanel. Den finns att beställa på Internet, bl.a hos Apotea men i vissa livmedelsbutiker kan man hitta Kung Markattas Cassiakanel och på Lidl finns den bland kryddorna för en tia vilket är klart billigast. 

Kanel har effekt på virus och är därför bra vid förkylningstider. Kanel tillsammans med Ingefära i varmt vatten med lite honung är en bra antiförkylningsdryck.