Jag gillar sushi men riset innehåller en hel del kolhydrater samt att det även kan finnas mögelgifter i ris.
Det här receptet är kopierat från recept.nu och kan rekommenderas varmt.
Världens äldsta levande är ju en japansk kvinna. Den japanska kosthållningen innehåller mycket fisk och skaldjur samt grönsaker. Sockerkonsumtionen är även mycket lägre än i Sverige och andra västländer.

Se inlägg om Japan.
Världens äldsta kvinna

Nyttig sushi!

Svenskarna har tagit sushin till sitt hjärta. Fisk och skaldjur är både nyttigt och gott och nyttigare blir det om du byter ut det vita riset.

Det här är ett recept på sushi där du istället för det vanliga vita riset använder quinoa. När man gör sushi med bulgur är det lättare att göra rullar, makisushi (巻き寿司), än nigirisushi (握り寿司).

Ingredienser

5 dl kokt quinoa
0.5 dl risvinäger
0.5 dl sötningsmedel
1 paket noriark (alger)
0.5 st gurka
1 st avokado
1 paket crabsticks
100 g laxfilé (gärna ekologisk)
1 msk wasabipasta
syltad ingefära till servering
japansk soja till servering
wasabi till servering
Gör såhär

Koka quinoan enligt anvisningen på paketet (det brukar vara cirka 13 minuter). Värm risvinägern och sötningsmedlet i en kastrull. Det får absolut inte koka! Slå upp quinoan i en skål och häll vinägerblandingen över och blanda om. Låt stå i en timme eller två.

För att göra makisushi placerar du ett nori ark med blanka sidan nedåt på en bambumatta eller en ren bakhandduk. Bred ut ett centimeter tjockt lager av den kokta quinoablandningen. Lämna ett par centimeter brett fält i ovankant så att rullen kan förslutas. Skala och skiva gurkan i stavar. Dela avokadon och skär i stavar. Fördela gurka, avokado och crabsticks i rullen. Lägg en mycket tunn rand med wasabipasta över (var försiktig, den är stark) och rulla tätt och hårt men försiktigt fram till den fria kanten.

Fukta kanten med lite vatten och rulla ihop rullen med hjälp av bambumattan eller handduken. Om sushin inte ska ätas direkt så linda in den i plastfolie och låt stå i kylen. Vid servering, skär rullen i centimeter stora bitar.

När du gör nigirisushi formar du kuddar av quinoa med en kupad hand. Skär laxen i tunna skivor. Lägg en klick wasabi på varje quinoakudde och toppa med en laxskiva på varje sushi.

Servera sushin med små skålar med japansk soja, syltad ingefära och wasabi.

(Källa: Recept.nu)

20130415-113527.jpg

Annons