Ett gott bröd som dyker upp i LCHF kretsar är de s.k oopsie-bröden. Ett snabbfixat gott bröd som passar till mycket. Jag använder getost istället för Philadelphia eftersom jag undviker komjölksprodukter.
Man kan använda Chevré eller smulad fetaost. Det finns de som använt matolja, ca 4-5 msk, rapsolja eller en blandning av rapsolja och olivolja istället. Jag har inte testat denna variant men det funkar säkert. Man får då tillsätta ett par nypor salt då osten ger sältan i brödet. Jag brukar strö på lite sesamfrön innan de åker in i ugnen. För det mesta gör jag dubbel sats då de snabbt går åt. Det blir ca 12 lagom stora bröd.

Oopsies- mjölfritt bröd

Receptet ger 6–8 stycken beroende på hur stora man gör dem.

3 ägg
100 g philadelphiaost, alternativt Chevré eller smulad fetaost eller 4-5 msk olja
en nypa salt (eller två oom man anv olja)
½ msk fiberhusk (kan uteslutas, men inte om man tar bort osten o anv olja istället)
½ tsk bakpulver (kan uteslutas men brödet blir lite luftigare)

  • Dela äggen så du får gulor i en bunke och vitorna i en annan. Vispa vitorna till ett hårt skum tillsammans med saltet. Du ska kunna vända bunken upp och ner utan att det lossnar. Vispa sedan gulorna och osten till en jämn smet och tillsätt fiberhusk och bakpulver om du vill, detta gör oopsien mer brödliknande. Vänd sedan ner vitorna i äggulesmeten försiktigt för att bevara luften i vitorna. Klicka ut 6 stora eller 8 mindre oopsies på bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i 150 grader i cirka 25 minuter tills de har fått fin färg.
  • De kan ätas som smörgås eller användas som korv- eller hamburgerbröd. Variera dem gärna med att strö över lite olika sorters frö innan gräddning, t.ex. vallmo-, sesam- eller solrosfrön.
  • Du kan även göra en enda stor oopsie som du sedan använder som rulltårtsbotten. Lägg bara på ett rejält lager med grädde och valfri bärsort.

Detta recept är hämtat från Kostdoktorns sida,och lite modifierat av mej.

20130315-140434.jpg

Annons