julglitter

En hel del kolhydrater men pofibrerna drar ner värdet lite. Ibland vill man känna lukten av nygräddade pepparkakor, speciellt till Jul, och sockeralternativ finns ju så det går att sänka GI på detta recept om man vill genom att använda Stevia Strö. Att baka med barnen ger en fin stund tillsammans. Receptet innehåller inte komjölksprotein eller laktos.

Ingredienser

200 gram margarin
2 tsk ingefära, malen
2 tsk kanel, malen
1,5 tsk nejlikor, malda
0,5 tsk kardemummakärnor
2 dl socker (stevia strö)
1 dl ljus sirap
0,5 dl pofiber
1 tsk bikarbonat
7 dl mjölmix, glutenfri och utan mjölk

Tillagning

Observera att degen skall vila i kylskåp över natten.1. Skär matfettet i bitar och lägg det i en bunke. Tillsätt ingefära och de övriga kryddorna.2. Koka upp socker och sirap i en kastrull och häll det genast över i bunken med fett och kryddor. Rör ordentligt och låt det smeten kallna.3. Blanda PO-fiber, bikarbonat, och det mesta av mjölblandningen, men spar lite till utbakningen. Rör ner blandningen i den kalla kryddsmeten. Arbeta samman till en slät och smidig deg.

4.Nu bör degen vila övertäckt med plastfilm ca 1 dygn i kylskåp.

5. Kavla ut degen. Arbeta degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i mindre bitar och kavla varje del med plastfilm mellan degen och kaveln. Ta ut figurer med formar.

6. Lägg pepparkakorna på en bakpappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 6-7 minuter. Låt de färdiga pepparkakorna kallna på plant underlag.

Receptet från Tasteline

382091_4633529470089_362076216_n
Hannas pepparkakor

Annons