En god förrätt eller gott till fredagsmyset.

  • Bröd, grovtoast (finns även glutenfritt)
  • Chèvre (äkta getost) ca 40 gram/bröd
  • Flytande honung
  • 3 valnötskärnor/brödskiva
  • Rödlök
  • Ruccolasallad

Dressing: Blanda olivolja, balsamvinäger o svartpeppar, blandas 1 del olivolja o 2 delar balsamvinäger. Till 6 smörgåsar går det åt 1 msk olivolja+ 2 msk balsamvinäger+ 1kryddmått svartpeppar.

Några skivor rökt skinka (3 skivor till 6 bröd)

Bröden ska stekas. Använd gärna olivolja med naturell ekologiskt kokosfett att steka i. Stek tills bröden fått lite färg, ej för hög värme. (Vill man ha smör att steka i så håll låg temperatur och stek tills det blir lite färg.)

Placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Sätt på ugnen på 200 grader. Skär rödlök och ruccola som läggs i skål och blandas med dressingen. Skär upp minst 5 mm tjocka skivor av chèvreosten och skär bort den yttersta vita kanten. Lägg en skiva på varje bröd, ringla över lite honung, (alternativ, honungen kan även ringlas på när man tagit ut bröden) krossa valnötterna och strö över. Värm i ugnen tills osten smält, ca 15 minuter. Rulla skinkskivorna och skär dem i 1 cm tjocka bitar. Dessa ”rosor” fördelas på eller bredvid de varma mackorna när de tagits ur ugnen. Bred ut salladen på en assiett och lägg på brödet, servera direkt.

Denna rätt kan förberedas dagen innan en fest eller dylikt. Gör då bara färdigt bröden och ställ in dem i kyl efter de svalnat. Täck med plast. På festdagen gör man sedan klart dem i ugnen. Även salladen kan förberedas och förvaras i kyl ett dygn.

LCHF-alternativ: Ta ett lättstekt ägg som botten istället för bröd. Håll nere tiden i ugnen. Använd mindre mängd honung men ta inte bort honungen för det är den tillsammans med valnötterna som ger rätten en extra piff och så ska man tänka på att honung innehåller en del nyttigheter och har ett lägre GI värde än socker, som inte innehåller något nyttigt överhuvudtaget.

Mera om Honung (klicka)