Detta inlägg är kopierat i sin hehet från TV4. Tycker det är ett viktigt inlägg och jag har tidigare skrivit om D vitamin och hur brister kan påverka oss negativt. Vårt solfattiga land gör att väldigt många i Sverige har större eller mindre brister på det viktiga D vitaminet. Även en mindre brist påverkar oss negativt. Immunförsvaret blir sämre och vinterhalvåret blir fyllt av virusangrepp och förkylningar. Man ser att sjuktalen ökar efter en dålig sommar. Även motståndskraften mot cancer sätts ner vid D-vitaminbrist.
Artikeln är från TV4 och länken nedan visar filmklippet med Dr Ann Burgaz som anser att vi i första hand bör få i oss D vitamin via kosten från feta fiskar men tyvärr är det så att den odlade fisken inte innehåller så mycket D vitamin.
D-vitaminkällor
Fisken får sin D-vitamin från alger som växer under vattenytan. Äter man odlad fisk istället för vild, innebär det i regel att de blivit uppväxta på konstnäring och har inte fått i sig lika mycket D-vitamin som vild fisk. Det innebär att trots att man äter fet fisk, finns det risk för att det inte ger tillräckligt med D-vitamintillskott för att täcka behoven.
Äggula och mjölk innehåller även D-vitamin.
För att få i sej tillräckligt med D-vitamin bör man äta minst 350 gram fet fisk om dagen men hur många gör det?
Då är det nog enklare att ta ett tillskott, kapsel/tablett, för att vara på den säkra sidan.
Personligen kommer jag inte att bli förvånad om den korta sjukfrånvaron ökar ett år framåt, som en konsekvens av den dåliga sommaren och ett sämre tillskott av D-vitamin. Redan nu tycker jag att många är sjuka, förkylda och lite hängiga. Det kommer nog en rejäl topp när skolan startar.
Det tål att nämnas igen, ät tillskott av D, finns på flera Webbshopar samt i Hälsokostbutiken och på Apotek.
Länk till Webbshop

Mera om D-vitamin

Så påverkas vi av solbristen
ARTIKEL TORSDAG 26/7-2012
Det dåliga vädret innebär att vi inte får lika mycket D-vitamin som vanligt. Doktor Ann Burgaz svarar på hur mycket det kommer påverka oss i vinter. – Under vintern får vi ingen hjälp alls, säger Ann Burgaz.
D-vitamin har bevisats vara viktigare för vår hälsa än man tidigare trott. Bland annat påverkar vitaminnivån både vår fysiska och mentala hälsa.
– Man har bland annat sett ett samband med autoimmuna sjukdomar. Det påverkar mycket mer än vad man tidigare trott, säger Ann Burgaz.
Det är framför allt D2 och D3 som behövs för att vi ska må. D2 får vi i oss via kosten och D3 från solen, men bara under sommarhalvåret.
– Från oktober till mars får vi ingen hjälp alls från solen. Då är det kosten som gäller eller en resa, säger Ann Burgaz.
Men trots det dåliga sommarvädret så kan man få i sig tillräckligt av vitaminen.
– Det behövs väldigt lite sol för att våra D-vitaminnivåer ska vara bra. En kvart om dagen med bara armar räcker, säger Ann Burgaz.
Se hela klippet om solljus. Där visar även Ann Burgaz vad man ska äta för att hålla D-vitaminnivån på en bra nivå.

TV4 klipp om vitamin D

D-vitamintillskott på Internet

20120730-091850.jpg