Ibland behövs en aning sötma till något man tillagar och vanligt socker är inte det bästa valet då det höjer blodsockret snabbt vilket kan ge konsekvenser på hälsan i längden. De flesta känner till att socker inte är bra och många har dragit ner sin sockerkonsumtion och mår bra av det. Trots det så ligger idag sockerkonsumtionen per svensk på ofattbara 45 kg om året. När nu så många har dragit ner sin sockerkonsumtion så betyder det att det finns personer som konsumerar mer än 45 kg. Det kan man nästan förstå när man ser personer fylla sina påsar med lösgodis i butikerna, vilka ofta väger uppåt ett kilo. Om man gör så 1 gång per vecka blir det nog 48 kg om året.
En del gör det 2-3-4 gånger i veckan…

Lägg sedan till det socker som dricks, i saft, läsk, kaffedrinkar mm, och det som finns i annat som äts. En stor CocaCola innehåller 54 sockerbitar! Sockret finns även ”dolt” i många matvaror, bakverk mm. Människor har blivit beroende av det söta så sockerkonsumtionen kommer knappast att minska, tvärtom, med den nya café kulturen så ökar det lavinartat. Effekterna syns på kropparna, där valkar så sakteliga byggs upp och män i åldern 30+ kommer med magar som om de vore gravida.

Fetman ökar och sjukdomarna kommer smygande. Även jämförelsevis smala personer som har ett högt intag av socker/snabba kolhydrater får sjukdomar som diabetes och hjärt/kärl-sjukdomar.

Som tur är finns det de som väljer en annan väg. Det finns alternativ till socker som är betydligt bättre. Det bästa är att få ner sötsuget så att man inte längtar efter det söta men ibland vill man ha en socker-ersättning då vissa maträtter och de nya lågkolhydrat bakverken som kommer kräver lite sötning.

I de flesta baknings-recept med lågt innehåll av kolhydrater eller s.k. LCHF recept har man valt de nya sockersättningsmedlen t.ex. de med erythritol och stevia. Naturliga ämnen egentligen men det erytritol som finns i sötningsmedlen framställs genom en kemisk process som kräver både en del kemikalier och hur hälsosam slutprodukten blir kan diskuteras. Man har sett effekter på njurarna vid konsumtion av konstgjort erythritol. Att använda steviaströ sparsamt är säkert ingen fara. Men förbrukar man flera påsar i veckan finns anledning att tänka till.

Kokossocker är ett mer naturligt alternativ som också har en lägre blodsockerhöjande effekt. Det utvinns ur kokospalmens blomma. Dess söta nektar skördas högt uppe i kokospalmerna. Genom långsam upphettning och omrörning i en kittel över en eldstad förvandlas nektarn till kokossocker.

Det innehåller bl.a. fosfor, kalium, kalcium, mangan, järn, koppar och krom. Smaken är mjuk och lätt kolaaktig. Innehållet av kolhydrater kan tyckas högt, 92,3 men GI värdet är lågt, 35 jämfört med vanligt Raffinerat socker 68, Råsocker 61, Lönnsocker 54, Honung 48, Agavesirap 40.
En liten varning bara, det är nästan för gott 🙂

En annan ersättare för socker är Xylitol som utvinns ur björk eller lönn-sav. Ett naturligt sötningsmedel men laxerande i större mängder. Var försiktig och pröva dej fram. Det är även giftigt för hundar som inte kan bryta ner xylitolet.

Mera om Xylitol

Slutsats, behöver och vill man söta lite, välj ett naturligt alternativ i första hand. Men framför allt, Håll ner mängden!

Ju mindre sött desto bättre.

De konstgjorda alternativen kan förstås väljas ibland, för som med allt annat, det är mängden och hur ofta man äter det som har betydelse.

Läs mer:

DN-Artikel

Kokossocker