Att dricka vatten eller få i sig vätska på annat sätt är livsviktigt. Vi kan klara oss utan mat i flera dagar men utan vätska klarar vi oss bara några dygn tills komplikationer uppstår. En vuxen människa består till ca 65-70% av vatten, för nyfödda barn är siffran 75%. En vuxen behöver närmare 3 liter vätska per dag, varierar efter vikt, hur varmt det är, hur mycket man svettas mm. Av dessa 3 liter får vi oss ca hälften från kosten. Ca 1.5 liter eller ungefär 7 glas måste vi därför dricka varje dag. Den fasta födan ger ca 0,5–1 liter. Några dl bildas även vid förbränningen av proteiner mm.

Ett mått på vätskebehovet är ca 30 ml per kg kroppsvikt. Vatten innehåller inga kalorier i sig men ger näring och räknas därför som ett näringsämne.

Se till att dricka minst 1 ½ liter vatten utöver annan vätska och mat, mera när det är varmt eller när man svettas, idrottar och rör sej.

Vatten renar även kroppen och behövs för att optimera näringstillförseln samt att hålla alla organ mm. vid full hälsa. Det finns vissa som menar att det faktum att vi intar för lite vätska varje dag gör så att kroppen successivt fungerar på en konstant uttorkad nivå vilket kan vara grunden till många sjukdomar. Genom att bara dricka lite mer vatten än vad vi gör i vanliga fall varje dag kan vi behålla en bättre allmän hälsa samt även slippa belasta kroppen med en massa gifter av olika slag då vatten även har en renande förmåga.

Man kan se en förbättring ganska snabbt på huden om man druckit för lite under en längre tid. Huden behöver vatten för att bevara spänsten och motverka rynkor. Ingen hudkräm i världen kan ersätta vad vatten gör för huden. Undvik dryck med socker. Sockret är inte bra för vare sej hud eller hälsan. Innehållet av socker i vanliga drycker kan vara högre än man tror.

Saft 7 sockerbitar = 21 g socker
Läsk 8,6 sockerbitar = 26,5 g socker
Juice 9 sockerbitar = 27,5 g socker

Tänk på att ge små barn vatten att dricka när det är varmt. Även hunden eller katten behöver extra vatten varmare dagar.

Ett symptom på vätskebrist är huvudvärk. Testa att dricka två glas vatten istället för att ta en huvudvärkstablett.

Tänk på att man även är en sämre bilförare om man dricker för lite vatten.

Överdriv inte vattendrickandet, för mycket vatten är självklart inte heller bra. Se exempel: Expressen artikel

Testa om Du dricker tillräckligt Här, Vattenkalkylatorn

Ju äldre man blir desto mindre känner man törst varför det är en bra idé att hälla upp en kanna med vatten varje dag och se till att den är tom på kvällen. Vätskebrist kan också vara en orsak till yrsel och förvirrings-symptom hos äldre. Vi ska även tänka på vara tacksamma för att vi bor på en plats på jorden där vatten inte är en bristvara. En stor del av jordens befolkning har inte tillgång till rent vatten varje dag.

Sköt om Dej- drick mer vatten!