Chokladbollar utan socker

Om man vill ha något gott till kaffet med mindre kolhydrater eller vill ha ett mindre sött ”lördagsgodis” kan dessa chokladbollar vara ett bra alternativ.

Chokladbollarna är enkla att göra och innehåller väldigt lite kolhydrater och är dessutom ganska mättande varför man inte äter alltför många.

Ca 20-30st

  • 100 gram smör (eller mjölkfritt alternativ)
  • 2 matskedar kokosfett
  • 100 gram kokos + ev. garnering
  • 2-3 matskedar kokossocker, eller valfritt sötningsmedel. Kan uteslutas. En smaksak hur mycket sötma man vill ha men är man van med sött så får man nog starta på 2-3 msk å sedan minska om man så vill.
  • 2-3 matskedar kakao
  • 2-3 matskedar kallt kaffe
  • 1 tesked vaniljpulver, finns i vissa butiker, hittar man det inte ta högst en halv tesked vanligt vaniljsocker.

Låt smöret stå i rumstemperatur en stund så det blir mjukt. Blanda alla ingredienser. Forma bollar i valfri storlek och rulla i kokosflingor. Garneringen kan även bestå av hackade nötter eller en blandning av nötter och kokos. Jag använde en blandning av kokos, skalade sesamfrön och lite vanlig karamellströssel i en sats jag nyligen gjorde till en examen. Strösslet var mest för syns skull och den lilla sockermängden gjorde nog inget. Man kan även färga kokosflingor med karamellfärg. Den röda färgen är ju gjord av rödbetor och kan ju anses naturlig.

Ställ bollarna i kylen en stund innan servering.

Annons