Idag är det rätt vanligt att man färgar håret, och jag gör det själv emellanåt. Jag gillar inte de grå strån som envisas med att titta fram, inte så många men tillräckligt för att min fåfänga gör sej påmind så jag brukar färga över dessa strån ganska regelbundet. Det blir inte helfärgning så ofta utan jag blandar hälften av innehållet i en gammal flaska och får då två färgningar på ett köp. Dessutom spar jag på miljön…. eller?

Jag vill helst inte läsa innehållsförteckningen….. men när jag gör det, huvva!!! Trots att det ”bara” är en toning som ska hålla i upp till sex veckor är listan lång på kemiska ämnen. Det ord jag läser som jag direkt kan förstå är Aqua, för det är väl ändå vatten, ingrediens nr 1. Därefter följer en lång rad med ord som jag inte ens bryr mej om att skriva här, för jag kan inte uttala dem, se bilden.

På Dalaradion igår (19/3-2012) intervjuade man en hårfrisörska som hade en salong med ekologisk hårvård. Wow vilket bra initiativ. De börjar bli fler nu, frisörerna som fattar att något är galet när man har rena kemilagret i hyllorna på salongerna. Jag blir glad när jag hör om de här kloka människorna som söker alternativ i vår kemikaliefyllda värld. Jag ska bli bättre själv på det, och nästa gång jag färgar, då ska jag leta efter ett annat alternativ, för bevisligen finns de ju alternativ om man kan driva en hårsalong med ekoprodukter.

Jodå, jag hittade en butik på Internet (länk nedan) som bl.a säljer hårprodukter och där finns en kastanjebrun hårfärg där färgen kommer från örter 🙂 Beställning är lagd! Så nu vill jag sprida det till flera så klart, man ska ju vara rädd om kroppen och det man smetar in sej i, tvättar sej med, det tas ju upp av huden till 60% och bara det faktum är ju skäl nog att se upp med vad man använder som får kontakt med huden, vårt största organ.

I en svensk studie av 7 000 kvinnliga frisörer som genomfördes på Lunds universitet, visade det sig att andelen barn som inte utvecklas i normal takt under fosterstadiet är något högre hos frisörer än kvinnor i allmänhet. Barnen hade dessutom oftare lägre födelsevikt och föddes tidigare än jämförelsegruppens barn. En annan svensk studie vid universitetet upptäckte att det tog längre tid för frisörer att bli gravida än för övriga kvinnor i befolkningen.

Naturskyddsföreningen skriver om detta och om gifter i Hårprodukter

Örthårfärg, på Simply Pure

Jag kan även tillägga att jag slutat med vanligt hårschampo. Sedan i höstas använder vi faktiskt vanlig Gul Såpa från Grumme. Det låter kanske lite galet men det fungerar bra, håret blir väldigt mjukt och rent. Ett till faktum till är att barnen inte har drabbats av hårlöss trots en epidemi på skolan som var värre än vanligt. Om det beror på såpan vet jag ej, men helt otroligt är det kanske inte 🙂 Ibland köper jag en flaska Änglamarks Kid schampo och balsam, för att variera lite, och för att ha med på resor, men såpan finns alltid hemma. Och schampot torkar ur mer så balsam är ett måste efteråt. Det behövs inte när man använder såpa. Jag antar att miljöbelastningen även påverkas positivt. Enda nackdelen med såpa är att det svider om man får det i ögonen, så tänk på det om man använder det på barnen. Men när man granskar en flaska med schampo eller balsam i butiken så står det ju alltid ”OBS! Skölj noga om produkten kommer i ögonen” . Såpan är nog snällare i den jämförelsen.

Annons