Äntligen, en riktig elbil? – Elbilen Zoe visades upp på bilmässan i Geneve förra veckan och väckte stor uppmärksamhet. Förutom sin kompakta storlek, snygga design jämförelsevis mycket låga pris har den en unik tekniska kompetens när det gäller elbilar, enligt Renaults har den en räckvidd på 210 kilometer under idealiska förhållanden. Betydligt mer än många helektriska bilar på marknaden. Man har också en unik lösning för kupevärmen, vilket varit ett problem på andra modeller då det tagit kraft ur batteriet.
Lösningen är en värmepump som ger kupevärme och kupekyla utan att dra hårt på batteriet.
Ett nytt ”elbilsdäck” från Michelin, utvecklat tillsammans med Renault med ny gummiblandning och nytt mönster för ökad energieffektivitet.
Men det är den nya, patenterade snabbladdningstekniken som väcker störst uppmärksamhet. Man laddar bilen på en halvtimme, förutsatt att man kan få 43kW ur eluttaget men mest idealiskt är 22kW då det spar batteriet.
Ur ett vanlig hushållselsuttag tar det 7 timmar att ladda bilen.
Renault har ett hyrbatteriprogram som gör priset lägre på bilen samt erbjuder bärgning vid batterihaveri och urladdning.
Vad priset blir i Sverige vet man inte, om den nu kommer till Sverige vill säga.
Informationen om elbilen kommer från Ny Teknik
Bensinpriset idag borde göra att vi börjar fundera på elbilsköp. Det går för långsamt med att få fram bränslealternativ och vi måste ju köra bil fortfarande.
Men kan vi idag göra något för att bensinpriset inte höjs mer?
Det finns ett förslag som cirkulerar i kedjebrev på e-post.
Man bojkottar helt enkelt två utvalda bensinbolag, i det här fallet Statoil och Preem. Om man blir tillräckligt många som bojkottar dessa kommer effekten att bli mindre försäljning och följden därpå, att man måste sänka priset. När en börjar sänka följer andra efter.
Det sägs att vi har mer olja nu än för 35 år sedan. Detta påstående vet jag ingenting om men det talas ju inte om att prisökningarna beror på oljebrist så man kan ju anta att det beror på penningbegär hos ägarna i de ”svajiga börsernas tid”. Man vill kanske hämta hem förluster på andra aktiemarknader.

En bojkott kanske tål att tänkas på? Det har ju redan börjat så det är fritt fram att haka på 🙂

Ett annat sätt som sparar mer på miljön är ju att köra mindre bil, om man kan. Vi kan i vår familj just nu. Här har cyklarna kommit fram tack vare den milda och korta vintern. Så nu bojkottar vi bilen å köper ingen bensin alls 🙂

20120315-074543.jpg
Cykel från Skeppshult