Köpte nya fräscha Sodastreamflaskor idag, fria från BPA. Undrar, hur många vet att de ska kastas efter ca 3 år? De blir visst dåliga och kan gå sönder vid påfyllning. Tror dock att man kan ha dem något år till om de ser fräscha ut. Det gjorde inte mina 3 år gamla.
Diska inte flaskorna med vanlig rivig flaskborste, (det hade jag gjort) använd en pinne med skumgummibit fastknuten om man behöver gnugga lite men oftast räcker det att ställa flaskan i blöt några timmar i milt diskmedelsvatten. Maskindiska inte, då kan flaskan bli vind och det läcker kolsyra vid påfyllningen. (har jag också gjort)

Tidigare innehöll både sodastreamflaskor och nappflaskor ämnet Bisfenol A, BPA. Lagstiftningen täcker idag förbud på BPA i nappflaskor och matförpackningar för barn under tre år. Men som Naturskyddsföreningens undersökning visar förekommer BPA i ett antal andra förpackningar, bl.a konservburkar samt i glasburkarnas skruvlock. Om en förälder ger sitt barn köttfärssås med konservburkstomater så riskerar barnet att få i sig hormonstörande ämnen med maten.
I en sammanfattning har exponering för BPA kopplats till bland annat bröst- och prostatacancer, försämrad spermiekvalitet, kromosomförändringar, tidigarelagd pubertet, insulinresistens, diabetes och fetma.

Läs mer här om BPA
Artikel om Bisfenol A

Mera om Plaster och matförvaring

Annons