Svenskar reser mera och ett av resmålen är Egypten men det är också det land där flest blir sjuka. Indien kommer tvåa.
En vanlig bakterie i Egypten är Shigella som smittar lätt, det behövs väldigt lite för att bli smittad, men det finns flera andra besvärliga virus och bakterier.
Därför är handsprit det absolut viktigaste man ska ta med sej till de länderna. Handsprit finns i flera olika förpackningar. Våtservetter kan man ha på flygresan och alltid i väskan. Små flaskor läggs i packningen.
Varje gång man tar i en sedel ska man tvätta sej med sprit. Sedlar är den största smittkällan.
Ät bara tillagad varm mat och drick vatten på flaska.
Ta gärna med dofilus-kapslar och ät dem varje dag då de ger ett visst förebyggande skydd. Diarré medicin är också bra att ha ifall man blir sjuk trots allt. Det kan rädda hemresan.
Vaccination mot Hepatit A+ B är viktigt samt gärna även drickvaccinationen mot vanlig turistdiarré. Observera att dessa ska tas i god tid före resan.

Sverige: Vi smittas även här hemma av många virus och bakterier. Vanlig handtvätt hjälper bra men tänk på att inte ta i kranen och dörrhandtaget efter du tvättat dej. Då får man tillbaka smitta på fingrarna. Använd armbågen till att stänga kranen och lås upp toalåset med en pappershandduk en servett e dy. En liten flaska handsprit är inte fel att ha med sej men på vinterkräksjukan biter inte den så handtvätt är i det fallet bäst.

Använd handsprit enligt instruktion:
Om du är synligt smutsig spola av händerna ordentligt med vatten, ta lite tvål om du önskar.
Ta av ringar, armband, klockor och andra smycken och kavla upp ärmarna om du har lång tröja på dig.
Låt händerna torka, lufttorka gärna eller använd en pappershandduk.
Ta ordentligt med handsprit och gnid in ordentligt överallt på händerna, glöm inte att gnida in mellan fingrarna, särskilt runt tummen och se till att båda händerna blir ordentligt insmorda.
När du är klar låt lufttorka tills händerna är helt torra.
Ta aldrig i textil när du har handsprit på händerna då det kan skapa missfärgningar på textilen.

Länk till webshop: Apotea

Länk till information om smittor, sjukdomar o risker i andra länder: Myggfeber.se

Slipp turistmage
20121217-091224.jpg